Gorąco jak przed miliardami lat

16 lutego 2010, 11:55

Naukowcom z Brookhaven National Laboratory udało się osiągnąć najwyższą spotykaną dotychczas temperaturę. Za pomocą akceleratora cząstek Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC) doprowadzali oni do zderzeń jonów złota, co wywoływało eksplozje i gwałtowny wzrost temperatury.



Liczby pierwsze

Poznano nowe właściwości liczb pierwszych

15 maja 2010, 07:19

Problemy matematyczne słabo ulegają postępowi technologicznemu - do ich rozwiązywania wciąż podstawowym narzędziem jest umysł. Dlatego tak wiele ich pozostaje zagadkami od wielu stuleci. Tym większym sukcesem są udane rozwiązania, jak potwierdzenie jednego z praw dotyczących liczb pierwszych.


Chili zwalcza nadciśnienie

4 sierpnia 2010, 11:06

Być może już wkrótce uzupełnieniem terapii nadciśnienia stanie się menu uwzględniające papryczki chili. Ich pikantny składnik, kapsaicyna, nie tylko dodaje bowiem smaku potrawom, ale i prowadzi do rozkurczu mięśni gładkich ścian naczyń krwionośnych. Odkrycie to zawdzięczamy Chińczykom, którzy prowadzili badania na szczurach z nadciśnieniem (Cell Metabolism).


Metamateriały zwiększą nam rozdzielczość

8 listopada 2010, 15:58

Zwiększenie rozdzielczości poza długość wykorzystywanej fali? Wydaje się to przeczyć prawom fizyki. Ale dla metamateriałów igranie z prawami fizyki, a przynajmniej naszym ich rozumieniem, to nic nowego.


Wygasłe wulkany groźniejsze niż przypuszczano

7 marca 2011, 11:17

Nowy model dotyczący pracy wulkanów, stworzony przez Alana Bugissera z francuskiego Institut des Sciences de la Terre d'Orléans, obala dotychczasowe przekonanie, jakoby wulkany, w których komora wulkaniczna ochłodziła się, potrzebowały setek lat na ponowne przebudzenie.


Nowa klasa niezwykle jasnych supernowych

9 czerwca 2011, 12:29

Znaleźliśmy nową klasę supernowych, o której wcześniej nie mieliśmy pojęcia - mówi Rober Quimby z California Institute of Technology (Caltech), który stał na czele międzynarodowego zespołu badawczego. Astronomowie odkryli cztery supernowe nowego typu oraz stwierdzili, że dwa wcześniej znane obiekty również do niego należą.


Prawdziwe barwy prehistorycznych chrząszczy

29 września 2011, 11:09

Oskórek chrząszczy mieni się prawdziwą feerią barw. Co się jednak dzieje, gdy te piękne owady umierają i ulegają fosylizacji? Ile pierwotnego koloru (i czy w ogóle) zachowuje się w skamielinie? Teraz już można odpowiedzieć na te pytania, bo dzięki mikroskopom elektronowym udało się z dużym prawdopodobieństwem odtworzyć wygląd chrząszczy żyjących od 15 do 47 mln lat temu.


Dwa światy smaku

2 marca 2012, 13:22

Kiperzy zawdzięczają swój wyostrzony smak przede wszystkim uwarunkowaniom biologicznym. Przeciętni konsumenci wina mogą być ślepi na doskonale dla nich wyczuwalne niuanse, a nawet podstawowe właściwości trunku, takie jak równowaga słodyczy i kwasowości. Stąd wątpliwości, czy autor opisu wina nie zmyślił przypadkiem nut owocowo-drzewnych i posmaku orzechów...


Mikrobiom w ciąży nie do odróżnienia od mikrobiomu zespołu metabolicznego

6 sierpnia 2012, 15:39

Mikrobiom ciężarnych kobiet zmienia się w taki sposób, że zaczyna przypominać florę jelitową chorych z zespołem metabolicznym, który zwiększa ryzyko miażdżycy czy cukrzycy typu 2.


Pająk przędzie, a szpula nawija

18 stycznia 2013, 13:42

Na stole naukowców z Oxford Silk Group spoczywa znieczulona dwutlenkiem węgla samica pająka Nephila edulis. Choć nigdzie się nie wybiera, na wszelki wypadek jej odnóża unieruchomiono za pomocą metalowych sprzączek. Nagle w kadrze pojawia się pęseta. Jedwabna nić zostaje przeciągnięta z gruczołów przędnych do mechanicznego motaka. Odwijaniu zapobiega kropelka kleju.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy